7. Festival Romanica Antiqua 2016

7. Festival se je iz dosedanjih 5 dni podaljšal na 6. Poslušalci so lahko prisluhnili 7 dogodkom različnih žanrov od klasike, jazza pa do folk glasbe. V sodelovanju z Turističnim društvom, ŠMOCL-om in STIK-o, je Festival otvoril 3. Kavarniški večer v Vili Monet. Posvečen je bil spominu na Milana Ferleža. Ga Tatjana Ferlež je spregovorila o svojem soprogu, v pogovoru za Boštjanom Vrščajem pa je sodeloval tudi prof. Boris Šinigoj in v video projekciji Dani Pijavec. Dogodek je otvoril Max Trio v zasedbi Franjo Maček, klarinet, Benjamin Govže , klavir in Kristian Kolman, viola z krstno izvedbo Ferleževih ”3 Miniatur za klavirski trio”. Dogodek je privabil številne domačine, nekateri so podelili tudi svoje spomine v dani besedi. Za zahtevno tehnično izpeljavo dogodka je odlično poskrbel Jure Šuhel.

Poletna šola za violino, violo in violončelo je potekala vzporedno s koncertnim dogajanjem. Predavala sta red. prof. Volodja Balžalorsky iz Ljubljanske Akademije za glasbo ter Aleksandar Kuzmanovski, prof. iz GŠ Celje. Poglobljeno solistično in komorno poustvarjanje 13 udeležencev je bilo podprto s klavirsko spremljavo Nine Mole, prof. in Benjamina Govžeta, spec.

Samostojni koncert je pripravil Klavirski trio Glasbene šole Celje z Haydnovim Klavirskim triom v G duru, Hoboken XV:25 in zahtevnim Dvořákovim Klavirskim triom št. 4 v e-molu, op. 90, »Dumky« V zasedbi muzicirajo violinistka Nina Lilija Sotlar, pianistka Mina Brezić in violončelist Bor Kračun Pižmoht. Mladi, perspektivni glasbeniki, sodelujejo pod mentorstvom profesorja Aleksandra Kuzmanovskega od septembra 2015.

Že drugo leto zapored pa se je zopet zgodilo tudi Godalkanje. Mentor prof. Bojan Cvetrežnik z asistentko Barjo Dernovšek je vodil že tretje ”Godalkanje”. Udeležilo se ga je 14 učencev violine, viole, violončela in kontrabasa (med 8. in 12. letom). Nekaj je bilo že izkušenejših, nekateri pa so letos ”godalkali” prvič. Prav zanimivo je bilo tudi sodelovanje staršev na vseh vajah godalkanja. Poleg treh nastopov v Laškem so se Godalkarji prvič predstavili tudi na splavu na Savi v Radečah.

Letošnje delavnice  za glasbeno informatiko-notografijo so se udeležili trije glasbeni pedagogi iz GŠ Celje in GŠ Novo Mesto. Namenjena je bila glasbenim učiteljem, ki so izpopolnjevali svoje znanje za samostojno delo v notatorskem programu Sibelius. Omenjen seminar je vključen v katalog stalnega strokovnega izpopolnjevanja strokovnih delavcev na področju izobraževanja.