9. Festival Romanica Antiqua 2018

9. Festival je potekal v obsegu 6 dni. Poslušalci so lahko prisluhnili 7 dogodkom različnih žanrov od stare srednjeveške glasbe, klasike, tanga pa do folk glasbe.

 

 

 

 

 

Festival je otvoril ”Koncert za godalni kvartet” mentorjev poletne šole v sestavi; Barja Drnovšek, violina, Bojan Cvetrežnik, violina, Kristian Kolman, viola, Aleksandar Kuzmanovski, violončelo. V lepo obiskanem Otročjem centru KINO Laško so izvedli atraktiven program od Tanga do Broadway-a.

Naslednji dan je sledil recital ”Glasbena freska za rebec in lutnjo”. Domačina, violinist Kristian Kolman z renesančnim rebekom in violo in Matjaž Piavec z renesančno lutnjo poustvarjala v Cerkvi Matere Božje v Marija Gradcu. ŠMOCL-om in STIK-om. Dogodek je privabil številne domačine, ki so prisluhnili srednjeveškim in renesančnim skladbam od 10. do 16. stoletja. Za tehnično izpeljavo osvetljevanja in snemanja koncerta v cerkvi je poskrbel ŠMOCL in Jure Šuhel v sodelovanju z nadžupnikom g. Rokom Metličarjem in Nadžupnijsko cerkvijo Sv. Martina v Laškem.

Poletna šola za violončelo je potekala vzporedno s koncertnim dogajanjem. Predaval je Aleksandar Kuzmanovski, prof. iz GŠ Celje. Solistično poustvarjanje 5 udeležencev je bilo podprto s klavirsko spremljavo Nine Mole, prof. in Benjamina Govžeta, spec. Zaradi premajhnega števila prijavljenih je poletna šola za violino prof. Balžalorskega odpadla.

Že petič je mentor prof. Bojan Cvetrežnik z asistentko prof. Barjo Dernovšek in mag. Kristianom Kolmanom izpeljal ”Godalkanje”. Udeležilo se ga je 12 učencev violine, viole in kontrabasa (med 8. in 18. letom). Večina udeležencev je bilo že izkušenejših, nekateri pa so letos ”godalkali” prvič. Poleg treh nastopov na ulicah in mostu v Laškem so se Godalkarji predstavili tudi gibalno oviranim poslušalcem v Avli Thermane v Laškem.

Vrhunec nastopov na letošnjem festivalu pa je bil akustični nastop skupine 3violins 3os pod pokritim odrom na občinskem dvorišču v Laškem. V akustični zasedbi so nastopili Bojan Cvetrežnik, Barja Drnovšek in Klemen Bračko, pridružil pa se jim je tudi Kristian Kolman. Nastop folk-žanra je privabil predvsem turiste in nekoliko manj domačine.