12. Festival Romanica Antiqua 2021

12. Festival je potekal v obsegu 5 dni. Poslušalci so lahko prisluhnili 7 dogodkom različnih žanrov od folk in jazzovske glasbe pa do klasike.

Otvoritveni koncert  je v soboto, 25. 6. 2021,  v Nadžupnijski cerkvi sv. Martina v Laškem. Številni domačini ter ostali poslušalci so prisluhnili klasični glasbi z deli C. Debussija, D. Scarlattija, I. Albeniza in A. Piazzolle v  izvedbi akordeonista Dejana Kušerja.

V nedeljo, 27.6.2021 ob 15.00 so se predstavili mladi godalkarji pod mentorstvom Bojana Cvetrežnika in Barje Drnovšek na sončni terasi Hotela Thermana. Več kot enournemu programu so prisluhnili številni turisti in domačini. Ob 20:00 je sledil nastop mentorjev poletne šole. Koncert je pričel trio v sestavi Janja Brlec na citrah, Kristian Kolman, violina in Aleksandar Kuzmanovski, violončelo. Zaigrana so bila dela B. Glavine, Tri melanholije, G. Caccinija Ave Maria, J. Massnetja Thais in A. Viloldoja El Choclo. V drugi točki se je predstavil kvartet violin v sestavi Petra Jurič, B. Drnovšek, H. Fister in B. Cvetrežnik. Izvedli so Telemannov koncert za štiri violine.

V ponedeljek, 28. 6. 2021 ob 20:00 smo gostili gostujočo skupino mladih glasbenikov ”Specialni Godalkarji”. Na vrtu pivnice Savinja so več kot dve uri navduševali z folk skladbami iz bogate evropske dediščine, za zaključek pa z izvedbami lastnih skladb. Dogodek se je dopolnil z glasbenim zajemanjem  (jamm session) mladih godalkarjev.

Zaključni koncert udeležencev se je odvil v torek, 29. 6. 2021, ob 16:00 v dvorana Glasbene šole v Laškem. Nastopili so vsi udeleženci poletne glasbene šole v pisani izvedbi skladb raznovrstnih žanrov. Poletno glasbeno šolo so vodili  prof. Helfried Fister iz Gradca, prof. Aleksandar Kuzmanovski prof. Dejan Kušer in prof. Janja Brlec. Pri klavirju je učence spremljala Nina Mole

Ob 18:00 je sledil še zaključni koncert Godalkarjev v jedilnici Hotela Špica v Laškem. Prisluhnili so mu številni starši, turisti in domačini. Po koncertu je znova sledil že kar tradicionalni jamm session vseh godalkarjev.

Med festivalom so poleg vseh nastopov mentorji vsak dan izvajali lekcije individualnega pouka z učenci. Prof. Aleksandar Kuzmanovski je učil čelo (2 tečajnika in komorna skupina), prof. Helfried Fister je poučeval violino in violo (8 tečajnikov), prof. Dejan Kušer je učil Harmoniko (2 tečajnika) in prof. Janja Brlec citre (2 tečajnika). Skupinski pouk godalkanje sta vodila mentorja na Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek (22 tečajnikov).

Poleg glasbenega ustvarjanja ter poustvarjanja je bila na programu tudi delavnica za spletne učilnice.  Predaval je mag. Kristian Kolman. 6 glasbenih pedagogov in Celja, Domžal, Ljubljane in Maribora je poglabljalo znanje o uporabi spletnih učilnic na spletni platformi MOODLE in Achieve Music, kot uspešne priprave z hibridnim učenjem na daljavo tudi v luči nestanovitnih napovedi za bližajočo jesen.

program festivala

  • sobota, 26. 6. 2021, ob 20:30, Nadžupnijska cerkev sv. Martina v Laškem, Dejan Kušer, harmonika
  • nedelja, 27. 6. 2021, ob 20:00, Dvorana Glasbene šole v Laškem, Komorni koncert trio in kvartet violin Janja Brlec, citre; Kristian Kolman, violina; Aleksandar Kuzmanovski, violončelo, kvartet violin Petra Jurič, B. Drnovšek, H. Fister in B. Cvetrežnik.
  • nedelja, 27. 6. 2021, ob 15:00, Godalkanje v Thermani Laško
  • ponedeljek, 28. 6. 2021, ob 20:00 vrt Savinje, Specialno godalkanje
  • torek, 29. 6. 2021, ob 16:00, Dvorana Glasbene šole v Laškem, Zaključni koncert udeležencev poletne glasbene šole. Mentorji: Helfried Fister, Aleksandar Kuzmanovski, Janja Brlec in Dejan Kušer pri klavirju Nina Mole.
  • torek, 29. 6. 2021, ob 18:00 v jedilnici Hotela Špica, Zaključni koncert godalkanja. Mentorja: Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek.

Večino sredstev za izvedbo smo pridobili s članarino in kotizacijo. Letos se je poletne šole udeležilo 44 udeležencev. Društvo KUD Romanika je podelilo tudi eno štipendijo udeleženki Godalkanja v višini 100€. Organizator je vsem mentorjem ob pomoči STIKa Laško omogočil brezplačno bivanje in prehrano ter odlične delovne pogoje v Glasbeni šoli Laško-Radeče. Organizirano varstvo in spremstvo za mladoletne udeležence je bilo odlično vodeno s strokovno spremljevalko prof. Petro Jurič. ŠMOCL z Juretom Šuhlom je zopet zgledno poskrbel za tehnično podporo ozvočenja in video snemanja dogodkov. Na TV Laško bo objavljen tudi krajši video prispevek, posnet 2.7. 2021 na podlagi intervjuja vodje poletne šole Kristiana Kolmana. Večino dogodkov bo ŠMOCL tudi avdio in video arhiviral. Z organiziranim varstvom in spremstvom otrok prof. Petre Jurič in cenovno ugodno nastanitvijo v Hotelu Špica smo udeležencem iz drugih krajev Slovenije omogočili dostopnejše bivanje v Laškem. Primerno so se odzvali tudi gostinci v pivnici Savinja in Thermani z pogostitvijo nastopajočih. Izpeljava festivala je izključno odvisna od pridobljenih sredstev na razpisih Občine Laško, ki poleg članarine in kotizacij predstavljajo večino sredstev proračuna festivala, saj so vsi dogodki brezplačni. Vsem sponzorjem smo se zahvalili z objavo njihovih logotipov na prijavnici in plakatu za poletno šolo in festival.

Kristian Kolman, vodja poletne šole