Mentorji

 

prof. Volodja Balžalorsky

violina/viola/komorna igra

Študiral je v Ljubljani pri prof. Cirilu Veroneku, v Kölnu pri prof. Igorju Ozimu (diploma 1980) in Kvartetu Amadeus – komorna glasba, v Moskvi pri prof. Galini Barinovi, na Dunaju pri Josefu Suku in v Zagrebu pri Josipu Klimi (magisterij). Redno koncertira po vsej Evropi in ZDA, v New Yorku je štirikrat nastopil v Carnegie Hall-u. Je član klavirskega Tria Amael in Dua s pianistom Hinkom Haasom. Od leta 1999 do leta 2001 je deloval tudi kot koncertni mojster Freiburger Barocksolisten. Svoje delo umetnika poustvarjalca dopolnjuje s pedagoškim delom. Vodi mednarodne mojstrske tečaje na Hrvaškem, v Italiji, Veliki Britaniji in v ZDA. Poučuje violino in specialno didaktiko na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot redni profesor, od leta 1983 poučuje violino tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Posnel je osem CD in več oddaj za TV Slovenija, Hrvaško TV in Češko TV. Za pedagoško delo je prejel Škerjančevo nagrado, za umetniško Bettetovo nagrado in več mednarodnih nagrad (Independent Music Award, Independent Vox Pop Music Award, Hollywood Music in Media Award 2009, Inland Empire Music Award, Ontario Independent Music. Od leta 2014 je že drugič predsednik ESTA Slovenije. Od leta 2014 je že drugič predsednik ESTA Slovenije

Janja Brlec, mag.prof.

citre

Janja je večkratna prvonagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj. Citre želi približati širši javnosti kot koncertni instrument velikih razsežnostih in neomejenosti,  zato se pojavlja v različnih glasbenih stilih. Z odliko je diplomirala na Visoki šoli za gledališče v Münchnu pri docentu Georgu Glaslu ter magistrirala na Univerzi Mozarteum pri prof. Haraldu Oberlechnerju v Salzburgu. Nastopila je solistično in v različnih komornih zasedbah na številnih mednarodnih festivalih in koncertih v Avstriji, Italiji, Belgiji, Madžarski, Nemčiji in Hrvaški ter sodelovala z odličnimi glasbeniki kot so orkester Salzburg Mozart Players, Kairos Quartett iz Berlina, Mezzena Quartet iz Italije, Izidor Erazem Grafenauer, Gal Gjurin, Nuška Drašček, Manca Izmajlova,… Je članica Slovenskega citrarskega kvarteta in Dua Kontrario. Velikokrat pa nastopa tudi v duetu s njenim prvim učiteljem violinistom in citrarjem Petrom Napretom, s katerim sta posnela tudi zgoščenko Slovenski venček.  Letos je izšel njen drugi album s klasično glasbo poimenovan »Moments«.

Bojan Cvetrežnik

ustanovitelj , violina/viola

Diplomiral je violo v razredu prof. Mile Kosija. Za tehniko je zahvalen predvsem prof. Helfriedu Fistru, mnogo se je naučil tudi na mojstrskih tečajih pri violistih Kim Kashkashian, Diemut Poppen, Tabea Zimmermann, Laszlo Barshony, Carol Rodland, Hartmud Rhode, Mathias Buchholz. Prejel je prvo nagrado na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije z godalnim triom. Poučeval je violo in komorno igro na Srednji glasbeni šoli v Mariboru in bil zaposlen tudi kot solo-violist orkestra ljubljanske opere in violinist-solist v predstavi Varekai kanadskega artističnega gledališča ‘Cirque de Soleil’.

 

Barja Drnovšek

strokovna mentorica , violina

Barja je diplomirala na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu in študij violine na ljubljanski Akademiji za glasbo. Poleg igranja v klasičnih orkestrih MLS, Škofjeloški godalni orkester Amadeo, SFK Symphony Orchestra, Wiener Jeunesse Orchester, večino svojega prostega časa posveča sodelovanju s Simboličnim orkestrom in drugimi zasedbami – duo z Bojanom Cvetrežnikom, Grad gori!, Ida&Other Bears, Baraka, itn., Redno sodeluje tudi pri raznih gledaliških in lutkovnih predstavah ter snemanjih glasbe za filme in risanke.

prof. Helfried Fister

violina/viola/komorna igra

Rojen na Koroškem, je dobil svojo glasbeno izobrazbo na Koroškem deželnem konzervatoriju pri profesorju Gustavu Mayerju, študij pa je nadaljeval na državni Visoki šoli za glasbo v Kölnu pri prof. Igorju Ozimu in v razredu za komorno glasbo profesorja Güntherja Kehra.
Po končanem študiju je bil imenovan za asistenta prof. Igorja Ozima na Kölnski Visoki šoli, kjer je kot docent deloval 11 let. Od leta 1989 je imel svoj razred na Koroškem deželnem konzervatoriju. Poučeval je tudi na Graški Glasbeni univerzi in Fuxovem Konservatoriju. Leta 1999 je postal član Koroškega sveta za kulturo. Poleg svojega obsežnega pedagoškega dela koncertira kot solist in v komornih zasedbah po vsej Evropi. Kot eden izmed najuglednejših glasbenih pedagogov v srednji Evropi vodi seminarje za violino in komorno glasbo v Avstriji, Avstraliji, Sloveniji, Italiji, pogosto pa je tudi član žirij na različnih glasbenih tekmovanjih.

mag. Kristian Kolman, prof. 

glasbena informatika

Violino je diplomiral na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, v razredu prof. Roka Klopčiča in violo pri izr. prof. dr. Svavi Bernhardsdottir ter  opravil magisterij na oddelku za godala. Izpopolnjeval se je pri prof. Helfriedu Fistru in prof. Paulu Roczeku. Poučuje violino in violo na osnovni in srednji stopnji Glasbene šole v Celju.  Napisal je zbirko šestih temeljnih učbenikov za violino in violo ter druga učna sredstva. Posebno mesto namenja raziskavam in informatizaciji glasbenega šolstva ter že več kot 15 let  vodi seminarje za Sibelius in spletne učilnice MOODLE. Bil je član in tudi vodja razvoje skupine e-šolstvo, e-glasba pri Zavodu za šolstvo. O glasbeni informatiki je predaval leta 2013 na mednarodni konferenci ESTA v Oxfordu (Velika Britanija), 2015 v Middelburgu (Nizozemska), 2017 v Kazanu (Tatarstan-Rusija) in 2022 v Gradcu (Avstrija). Od 2005 pa je tudi tajnik Društva učiteljev godalnih instrumentov-ESTA Slovenije. Za svoje delovanje na glasbenem področju je 2017 prejel Aškerčevo nagrado Občine Laško. Istega leta je bil na mednarodni konferenci ESTA v Kazanu (Rusija) izvoljen za člana glavnega odbora mednarodne ESTA.

Dejan Kušer, mag. prof.

harmonika

Dejan Kušer je septembra 2015 magistriral na ljubljanski Akademiji za glasbo. V času glasbenega izobraževanja je imel čast prejemati znanje od številnih vrhunskih glasbenih pedagogov kot so profesorji Ernö Sebastian, Tomaž Guček, Janne Rättyä, Roman Pechmann, Luka Juhart, Primož Parovel in Klemen Leben. Sodeloval je z mnogimi komornimi zasedbami, med drugim tudi pod mentorstvom Tomaža Lorenza. Še danes se v klasični glasbi izpopolnjuje kot solist in v komornih zasedbah. Kot profesor harmonike svoje glasbeno znanje prenaša na mlajše generacije.

Aleksandar Kuzmanovski, prof. 

violončelo

Rodil se je v Skopju. Študij violončela je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. M. Mlejniku. Opravil je tudi specializacijo na Fakulteti za glasbo v Novem Sadu pri znanem madžarskem violončelistu I. Kalmanu. Prejel je prve nagrade na zveznem in republiškem tekmovanju v Sarajevu in v Skopju ter drugo nagrado v Ljubljani; kot član klavirskega tria je prejel 1. nagrado v Beogradu. Koncertiral je na recitalih, kot solist pa z Makedonskim komornim orkestrom in Makedonsko filharmonijo. Redno nastopa na mednarodnih festivalih Ohridsko poletje in Skopsko poletje. Kot solist je z Makedonskim komornim orkestrom gostoval po Evropi. Bil je član orkestra RTV Slovenija, godalnega orkestra Pro Arte in komornega orkestra Alpe-Adria. Od leta 1994 je deloval v Mariboru kot član orkestrov SNG, Mariborske filharmonije in Akademskega godalnega orkestra DGUM. V Glasbeni šoli Celje poučuje na osnovni in srednji stopnji violončelo in komorno glasbo.

Franjo Maček, prof.

klarinet, saksofon

Klarinet je začel igrati v glasbeni šoli v Laškem pri I. Povšetu, Srednjo glasbeno in baletno šolo pa je končal v Mariboru pri prof. V. Petriču in J. Zavcu. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študiral klarinet v razredu prof. A. Zupana in l. 1992 diplomiral. L. 1991 je prejel prvo nagrado na slovenskem in zveznem tekmovanju učencev in študentov glasbe. Končal je tudi srednješolski program saksofona – smer klasični saksofon pri prof. D. Vebletu in jazzovski saksofon pri prof. S. Nesteroviću, oboje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Poučeval je v Glasbenih šolah Franca Šturma Ljubljana, Moravče, Celje in Glasbeni šoli Laško-Radeče. Sodeluje v Slovenskem sekstetu klarinetov, Slovenskem orkestru klarinetov, Laški pihalni godbi in je vodja Policijskega seksteta. Še vedno pa igra v narodno-zabavnem ansamblu »Alpski kvintet«. Prejel je Aškerčevo nagrado Občine Laško za svoje delovanje na glasbenem področju. Je koncertni mojster Orkestra Slovenske policije.

Matjaž Piavec, prof.

kitara

Izhaja iz glasbene družine, kjer so bile kitare po zaslugi očeta vedno prisotne. Pri učitelju Igorju Neratu je končal nižjo glasbeno stopnjo klavirja, že med šolanjem pa se je kot samouk lotil tudi električne kitare. Po končani gimnaziji se je začel učiti tudi klasično kitaro, najprej pri Srečku Lavbiču (GŠ Žalec), kasneje pri Igorju Sajetu na SGBŠ Ljubljana, leta 2012 pa je diplomiral na Akademiji za glasbo v razredu profesorice Katje Porovne Silič. Ne ukvarja se samo s klasično glasbo, temveč tudi z drugimi zvrstmi. Z različnimi rock, folk in jazz zasedbami je v zadnjih letih odigral več kot 200 koncertov po celotni Evropi, igra bas kitaro, banjo in mandolino ter deluje kot studijski glasbenik in član skupine Happy Ol’ McWeasel. V igranju baročne in renesančne lutnje se izpopolnjuje pri profesorju Borisu Šinigoju. Kitaro pa tudi poučuje v GŠ Laško Radeče.