6. Festival Romanica Antiqua 2015

6. Festival je ponudil 7 dogodkov različnih žanrov od klasike, jazza pa do folk glasbe. Festival sta otvorili z recitalom violončelistka Katarina Majcen, ki sicer študira doktorski študij violončela v Združenih državah, je ob klavirski spremljavi Nine Mole izvedla izjemno zahteven solistični del recitala.

Ljubitelji jazza so zopet lahko prisluhnili Blue String Triu. Zasedba v postavi Milan Stanisavljević, klavir, Kristian Kolman, violina in Ladislav Rebrek, bas je s flavtistko in vokalistko Tino Svet izvedla različne jazzovske stile od Bluesa, Musicala, Sambe pa do modernega ”Fusion” jazza. Več kot dve urni koncert na Gradu Tabor je bil zaokrožen z kulinaričnim dogodkom v sodelovanju z gostiteljem Markom Pavčnikom. Dogodka so se udeležili številni domačini.

Vzporedno s koncertnim dogajanjem je potekala mednarodna poletna šola za violino, violo in violončelo. Predavali so ugledni mentorji; prof. Helfried Fister iz Celovškega Konservatorija, prof. Volodja Balžalorsky iz Ljubljanske Akademije za glasbo ter Aleksandar Kuzmanovski, prof. iz GŠ Celje. Poglobljeno solistično poustvarjanje 15 udeležencev je bilo podprto s klavirsko spremljavo Nine Mole, prof. in Benjamina Govžeta, spec.

Že drugo leto zapored pa se je zopet zgodilo tudi ”Godalkanje”. Mentor prof. Bojan Cvetrežnik z asistentko Barjo Dernovšek je intenzivno vadil z 9 najmlajšimi godalci (med 8. in 11. letom). Nekaj je bilo že izkušenejših, nekateri pa so letos ”godalkali” prvič. Prav zanimivo je bilo tudi sodelovanje staršev na vseh vajah godalkanja. Izjemno lepo je bilo sprejeto godalkanje na Pristavi pred Kartuzijo v Jurkloštru, kjer se ga je udeležilo tudi precej domačinov.

Letošnja novost festivala je bila delavnica za glasbeno informatiko-notografijo. Namenjena je bila glasbenim učiteljem, ki so izpopolnjevali svoje znanje za samostojno delo v notatorskem programu Sibelius. Udeležilo se ga je 5 glasbenih pedagogov. Predaval je mag. Kristian Kolman. Omenjen seminar je vključen v katalog stalnega strokovnega izpopolnjevanja strokovnih delavcev na področju izobraževanja.

Na zaključnem koncertu Godalkanja v Vili Monet pa so organizatorji zopet poskrbeli za presenečenje. Glasbeni pedagog Blaž Rojko je nenapovedano navdušil poslušalce z vajami za ritmizacijo. Po zaključku koncerta Godalkarjev pa so nekateri sodelujoči godalni pedagogi in člani društva KUD Romanika Laško izvedli ”Krik Vetra” Enia Morriconea.