5. Festival Romanica Antiqua 2014

Na 5. Festivalu Romanica Antiqua Laško se je v petih dneh zvrstilo  7 napovedanih koncertov in eden ”nenapovedani”.  dogodek festivala”, koncert Bojana Cvetrežnika in Barje Drnovšek v Vili Monet. Poslušalci so lahko prisluhnili jazzovskemu Blue String trio, Kolman-Stanisavljević-Rebrek, na trati Vile Monet.

Naslednji večer je Celjski godalni orkester v lepo obiskani Nadžupnijski cerkvi Sv. Martina, pod taktirko Nenada Firšta poustvaril zadnji koncert letošnje koncertne sezone s solistoma violončelistoma Katarino Majcen in Aleksandrom Kuzmanovskim.

 

Na isti trati Vile Monet sta naslednji večer, navkljub izredni vlagi na prizorišču, pričarala čarobno romantično vzdušje violončelista Katarina Majcen in Aleksandar Kuzmanovski in gostja flavtistka Tina Anderlič.

Poletne šole se je udeležilo 33 udeležencev. Pri mentorjih mojstrskega tečaja, prof. Helfriedu Fistru za violino in violo ter violončelistu prof. Milošu Mlejniku se je izpopolnjevalo 17 učencev in dijakov, ki so se predstavili na dveh koncertih v Glasbeni šoli Laško-Radeče ob spremljavi domačih korepetitorjev Nine Mole in Benjamina Govžeta.

 

 

 

Za posebno vzdušje so poskrbeli udeleženci Godalkanja. Ustanovitelj, idejni vodja in multiinstrumentalist Bojan Cvetrežnik je ob pomoči somentorice Barje Drnovšek poustvaril izjemno prepričljivo izvedbo delavnice z 18 učenci od 1. do 6. razreda godal nižje glasbene šole. V dveh dneh so se na pamet naučili pet tematskih skladb. V polurnem prikazu so predstavili ogrevanje na godalih, prikaz ansambelske harmonske strukture ob zanimivi pomoči ksilofona in kontrabasa, postavitev ritmičnih vzorcev ter improvizacijo na prekmursko ljudsko pesem ”Micka”. Godalkali so v paviljončku TIC Savinja, na pristavi pred Kartuzijo Jurklošter, pa zopet v parku pred TIC Savinja in na zunanjem dvorišču Glasbene šole v Laškem.